Prášek z dužiny BIO plodů Baobabu – vynikající citrónová chuť.
Baobab BIO obsahuje vlákninu, vitamín B1 a B6. Je bohatým zdrojem přírodního vitamínu C a je bez tuku. Vitamín C přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa, podporuje normální funkci nervové soustavy a přispívá k normální psychické činnosti.
Dužina plodů afrického stromu Baobab (Adansonia digitata L.) přímo překypuje nutričními látkami, díky jejichž množství se považuje za jednu z potravin budoucnosti. Přirozeně schne uvnitř tvrdé slupky plodů a jednoduchým prosíváním se z ní získává světlounký prášek citrusově kyselé chuti s jemnými tóny karamelu.
Prášek BIO baobabu má velmi široké využití v přípravě řady pokrmů a nápojů a díky svému složení je schopen zásadním způsobem vylepšit nutriční profil potravin.
Baobab BIO obsahuje dostatečné množství potřebné vlákniny – 45 % obsahu ve 100 g.
Obchod s baobabem má zásadní vliv na život nejchudších lidí v odlehlých oblastech jižní Afriky. Za sběr baobabu dostávají spravedlivé odměny. Tyto peníze jim mění životy a pomáhají získat věci, jež my považujeme za samozřejmé (např. zdravotní péči a vzdělání). Z hlediska dlouhodobé udržitelnosti je důležité, že hodnota, kterou takto baobab získává v očích místních, je vede k větší péči a ochraně těchto stromů a okolí. V procesu plánování sběru a výroby se využívají ty nejosvědčenější metody šetrně obhospodařovaných lesů tak, aby byla produkce baobabu možná i v dlouhodobém horizontu.
Tradiční použití: Jednu lžičku prášku rozmícháme ve vodě a vypijeme. Užíváme 1–2× denně, avšak dávka není nijak omezená, jedná se o ovocnou dužinu.
Baobab BIO se výborně hodí do všech sladkých pokrmů i nápojů. Veškerým kulinářským nápadům přidá lehce kyselý citrusový šmak. Lze ho jednodušše míchat s vodou, ale daleko lepší je přimíchat ho do ovocných šťáv nebo smoothies. Výborně se hodí i do dezertů, dortíků, marmelád, müsli, jogurtů apod.
TIP na přípravu: Do sklenice s práškem přidáme pouze 2× více vody nežli prášku a rozmícháme na pastu, kterou rozředíme tekutinou – nevznikají hrudky.
Složení: 100% Adansonia digitata BIO.
Tabulka nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100 g |
V DD* (2 lžičky = cca 10 g) |
|
Energetická hodnota |
1061 kJ/254 kcal |
106 kJ/25 kcal |
Bílkoviny |
2,12g |
0 g |
Sacharidy |
62,6 g |
6,3 g |
- z toho cukry |
30,6 g |
3g |
Tuky |
<0,3 g |
0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
0 g |
0 g |
Vláknina |
45,50 g |
4,6 g |
Sodík |
0 mg |
0 mg |
Vitamin B1 – Thiamin |
8 mg |
0,8 mg (72,7 %)** |
Vitamin B6 |
5,16 mg |
0,51 mg (36,86 %)** |
Vitamin C |
3 099,1 mg |
309,9 mg (387,4 %)** |
* DD – denní dávka
** % RHP – referenční hodnota příjmu
Surovina pro přípravu bylinného čaje a pro individuální užití.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.