Camu camu (lat. Myrciaria dubia) je strom rostoucí v záplavových oblastech Amazonie, především pak v Peru a Brazílii. Camu camu je známý především pro své kyselé, vitamínem C nabité plody Camu cherry.
Plody camu camu BIO mají enormní obsah vitamínu C, cca 30× tolik, co pomeranče, což se také odráží na jejich kyselé chuti.
Camu camu BIO, patřící do skupiny zvané „super ovoce“, je skutečným darem amazonských pralesů. Prášek z tohoto kyselého ovoce je bohatým zdrojem především přírodního vitamínu C. Ten, jak známo, přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa, podporuje normální funkci nervové soustavy a přispívá k normální psychické činnosti.
Tradiční užití: Jednu čajovou lžičku rozmícháme s vodou, džusem či jinou šťávou a užíváme 3× denně. Doporučujeme přidávat do jídel, zmrzlin a koktejlů pro zvýšení jejich nutriční hodnoty.
TIP na přípravu: Požadované množství nejprve vložíme do sklenice, přidáme pouze 2× více vody nežli prášku a rozmícháme na hustou pastu. Tuto pastu již libovolně doředíme tekutinou, přičemž nevznikají hrudky.
Složení: 100% Myrciaria dubia BIO.
Tabulka nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100 g |
V DD** (3 lžičky = cca 9 g) |
|
Energetická hodnota |
1 286 kJ/307 kcal |
116 kJ/28 kcal |
Bílkoviny |
28,2 g |
2,5 g |
Sacharidy |
54 g |
4,9 g |
- z toho cukry |
4 g |
0,4 g |
Tuky |
0,7 g |
0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
0,2 g |
0 g |
Vláknina |
28,2 g |
2,5 g |
Sůl |
0,07 g |
0 g |
Vitamín C |
2 600 mg |
234 mg (292 %)* |
Niacin |
111,1 mg |
9,99 mg (62 %)* |
* RHP – referenční hodnota příjmu
** DD – denní dávka
Upozornění: Nenahrazuje pestrou stravu. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Doplněk stravy
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.