Nejblíže přírodě
Maitake, nazývaná česky trsnatec lupenitý, je už po několik staletí v Asii velmi vážená, neboť její potenciál blahodárných účinků pro lidské tělo je ohromný. Maitake obsahuje celou řadu medicinálních látek, především je pozoruhodný její vysoký obsah ergosterolu, což je předstupeň vitaminu D. Maitake díky svým účinkům dokáže harmonizovat metabolismus člověka.
O Maitake
Maitake neboli trsnatec lupenitý, Grifola frondosa, v překladu tančící houba, tento název vychází z reakcí hledačů, kteří radostí tančili, když tuto úžasnou a vysoce ceněnou houbu nalezli. Je chorošovitá parazitická houba s plodnicí, která má podobu velkého trsu, ten je tvořen nohou s až mnoha sty srostlými klobouky. Plodnice Maitake tak dosahuje šířky i 100 cm. Roste u bazí stromů a pařezů. Maitake má domovinu v Asii a na severu Ameriky, ale v současnosti je rozšířená po celém světě a pěstuje se i komerčně.
Maitake je populární v kulinářství, má bohatou delikátní chuť a velmi příjemné aroma, ale ještě více je známá coby vitální houba využívána po tisíce let v tradiční čínské medicíně, zatímco „západní kultury“ ji poprvé popsali až v roce 1785, a to skotský mykolog James J. Dickson. Maitake obsahuje mnoho biologicky aktivních látek, vitamíny minerály počínaje, polysacharidy, proteoglykany (D-frakce), fenoly, flavonoidy, nenasycenými mastnými kyselinami nekonče.
Více informací o Maitake najdete v Houbáři nebo v sekci Účinky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.