Marco – Ambrosia peruviana – mletá nať. Výhodou prášku je velice snadná příprava.
Marco je trvalá bylina nebo polokeř dorůstající výšky až dvou metrů. Patří do čeledi Asteraceae
– hvězdnicovité. Bylina pochází z peruánských And, vyskytuje se v zemích Jižní Ameriky
a je proslulá svou intenzivní vůní. Velmi často se vyskytuje jako křoví na vlhkých blátivých březích řek v pobřežních oblastech andských údolí a na okrajích lesa.
Sbírána je celá nadzemní část rostliny. Ta byla užívána především starými Inky při duchovních rituálech.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Tradiční užití:
Jednu čajovou lžičku prášku rozmícháme ve vodě a vypijeme. Užíváme 1–2× denně.
TIP na přípravu: Do sklenice s práškem přidáme pouze 2x více vody nežli prášku
a rozmícháme na pastu, kterou rozředíme tekutinou – nevznikají hrudky.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.