Odborný popis Vincentky:
Vincentka je ojedinělá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Minerální voda Vincentka se svým osmotickým tlakem 634,7 kPa velmi blíží osmolaritě lidské krve, intracelulárních tekutin, tedy vnitřnímu prostředí člověka. Při pití je proto dobře snášena i ve větším množství, nevyvolává dyskomfort v zažívacím traktu a nepůsobí nepříjemně na sliznicích dýchacích cest, je-li použita k inhalaci jako aerosol.
Dobrá snášenlivost a pozitivní efekt souvisí s koncentrací, ale i vzájemným poměrem hlavních kationtů minerální vody, kdy na buněčných membránách nevznikají velké koncentrační gradienty. Naopak vysoký koncentrační gradient pro chloridové ionty intracelulárně a bikarbonátů extracelulárně usnadňuje difusi jodidových iontů z minerální vody do tkání.
Na sliznicích se tak zvyšuje obsah sekrečního IgA v hlenu. Vápenaté kationty z minerální vody vstupují do kaskády imunologických reakcí probíhajících v povrchových vrstvách sliznice. Bikarbonáty ztekucují vazký hlen a usnadňují tak expektoraci.
Při pitné kúře se uplatňuje stejně jako při inhalaci osmolarita minerální vody a téměř fyziologická koncentrace natria a kalia. Hlavní význam bikarbonátu a kyseliny borité je pufrační. Vápenatým kationtům vstřebaným s litiovými kationty je přisuzován stimulační účinek na produkci inzulinu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.