Karoteny jsou látky ze skupiny karotenoidních barviv, z nichž nejrozšířenější a nejznámější je beta karoten. Je významným prekurzorem vitaminu A, který přispívá k udržení normálního stavu zraku, pokožky a imunity. V těle dochází k biochemické přeměně beta karotenu a to jen do té míry, kolik tělo právě potřebuje, zbytek se bezpečně vyloučí. Nehrozí tedy předávkování jako u vitaminu A. Neobsahuje cukr ani barviva. Je vhodný pro diabetiky. Karotenoidy jsou látky, které se vyskytují převážně v ovoci a zelenině a dávají jim typické žluté a oranžové zabarvení. Nejbohatšími zdroji beta karotenu jsou mrkev, meruňky, rajče, mango, broskve, špenát, brokolice nebo paprika. Karotenoidy se také vyskytují v živočišných zdrojích, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa. Beta karoten je přirozeným zdrojem vitaminu A. Doporučuje se užívat jej v kombinaci se selenem a vitaminem E. 6 mg = 10.000 m.j. beta karotenu v jedné měkké želatinové tobolce. Užívání beta karotenu je velmi důležité nejen v létě, ale také před zimní dovolenou. Zatímco voda odráží 25 % UV záření, které se k přímému záření přičítá, sníh odráží až 80%.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.